Speciálně pěstovaný zelený čaj charakteristický lístky temně zelené barvy s vysokým obsahem chlorofylu je nesprávně spojován s Japonskem. Pochází z Číny, která je také dodnes jeho dominantním producentem. Již odpradávna je Matcha Tea konzumován ve formě prášku vzniklého ze sušených jemně namletých čajových lístků, které jsou při pěstování zakrývány, aby získaly tmavě zelenou barvu. Jeho pozitivními účinky na lidský organismus se zabývala celá řada vědeckých studií, která jen potvrdila pradávné zkušenosti. Jak si tento zázračný nápoj naservírovat v letním období, aby chutnal a zároveň pomáhal?
1. Ochutnejte ledový čaj s matchou
Tento osvěžující nápoj si snadno připravíte sami doma. Jednoduše smíchejte jednu čajovou lžičku prášku Matcha s přibližně čtvrt litrem vody a přidejte pár kapek citronu nebo limetky. Vše důkladně promíchejte, nejlépe v šejkru a nechte alespoň hodinu v lednici vychladit.
2. Kokosový nápoj s Matcha Tea na způsob latté
I v hlavní roli tohoto osvěžujícího receptu je Matcha Tea. Společně se čtvrt litrem kokosového mléka jej nasypte asi čajovou lžičku do šejkru a dochuťte libovolným druhem sladidla. Pečlivě rozmíchejte a nechte vychladit. Před konzumací dozdobte ledem.
3. Z Matcha Tea lze vyrobit i alkoholický nápoj na letní párty
O tom, že si Matcha rozumí s alkoholem, není pochyb. Vykouzlíte z něj skvělý drink na letní oslavy, který vás vymrští mezi opravdu nápadité hostitele. Do šejkru nalijte asi 50 ml horké vody s 2 lžícemi rozpuštěného cukru nebo jiného sladidla, přidejte čajovou lžičku Matcha Tea a doplňte 20 ml vodky s ledem a pořádně promixujte. Že šejkru přelijte směs do sklenice, doplňte džusem a ozdobte ledem a ovocem. Před konzumací nechte ještě pořádně vychladit.
4. Milujete cappuccino? Zkuste ho s Matchou
I tradiční kávový nápoj lze vyrobit z prášku Matcha. Stačí jen trocha fantazie. Přibližně 200 ml horkého mléka vyšlehejte do pěny a v polovině horké vody rozpusťte čajový prášek Matcha. Ten nalijte do sklenice jako první, doplňte připraveným mlékem a dochuťte libovolným sladidlem. Gurmáni si mohou nechat nápoj před konzumací vychladit.
5. Klasika, která nikdy nezklame
Nejrychlejší způsob přípravy Matcha Tea za tepla počítá s přibližně čtvrt litrem horké vody a jednou čajovou lžičkou prášku Matcha, které smícháte v šejkru a důkladně protřepete. Pro zvýraznění chuti lze přidat lžíci medu nebo několik kapek citronu či limetky. V létě si dokonale rozpuštěný nápoj dejte vychladit alespoň na hodinu do lednice.
Nemáte-li čas na přípravu nápojů, vyzkoušejte praktické kapsle s extraktem Matcha Tea, které jednoduše polknete a zapijete dostatečným množstvím tekutin. Nepočítejte však s žádným chuťovým zážitkem.