Nejen milovníci kávy někdy slyšeli o dvou hlavních odrůdách kávy. Ty se liší nejen způsobem a místem pěstování, ale také výslednou chutí, aroma a samozřejmě i pořizovací cenou. Jak to má Arabica s Robustou? Mají se rádi anebo se vůbec nesnesou?
Směsi jsou nejoblíbenější
Arabica se s Robustou kamarádí. Přestože každá odrůda pochází z jiných končin světa, jejich chuť a aroma se ve směsích krásně prolíná a doplňuje. Směsi Arabicy a Robusty patří k nejprodávanějším druhům kávy na trhu. Nabízí je mnoho značek, jako například Lavazza, Illy, Segafredo anebo Tchibo. Jejich cena je poměrně přijatelná a jejich chuť je v mnohém zajímavá. Existují ale konzumenti, kteří preferují jeden nebo druhý druh kávy. V čem jsou jiné?
Arabica je delikátní
Arabica je považována za jemnější a delikátnější kávu. Je také dražší než Robusta a její pěstování je náročnější. Arabica roste především ve Střední a Jižní Americe a má jemně nakyslou chuť s výrazným ovocným aroma. Jde o výběrovou kávu, protože je ve srovnání s Robustou náchylnější k prostředí, ve kterém roste. Arabicu si nejlépe vychutnáte v silném espressu. Můžete si z ní ale připravit i delikátní cappuccino anebo pěkně velké americano. Její chuť není potřeba ničím zakrývat, proto si ji s chutí můžete dopřát i bez mléka a cukru a využít tak jejího pozitivního působení na metabolismus tuků ve smyslu hubnutí. Jestliže chcete zhubnout, káva vám v tom totiž může pomoci, pokud si ji ovšem dáte před aerobním výkonem, při kterém budete frekvenci srdce udržovat v oblasti spalování tuků. Pijte ale vždy kávu černou. Rozhodně nezhubnete, jestliže si kávu připravíte z tchibo kapsle, která obsahuje i mléko a cukr.
Robusta, ta hořká
Jedním z nejvýznamnějších producentů kávy odrůdy Robusta je Vietnam. Robusta je káva nižší kvality, jejíž pěstování není tak náročné jako v případě Arabicy. V rámci přípravy kávy se však tyto dvě odrůdy příliš neliší. Robusta má vyšší obsah kofeinu, a proto se hodí k použití jako stimulant. Pořídit je možné ji také za výrazně nižší cenu. Vyhovovat bude těm, kterým nevadí hořká až zemitá chuť a velké množství kofeinu v šálku kávy. Uvařit si z ní můžete například filtrovanou kávu anebo třeba kávu v džezvě. Chuťově nejlepší jsou však již zmíněné směsi. Samostatná Robusta patří k tomu nejlevnějšímu a často i nejhoršímu, co lze na trhu s kávou sehnat.